
שיקולים בבחירת סוגי קמין
1. מה הם השיקולים לבחירת קמין?
מספר לא מבוטל של שיקולים ניצב בפני מי שמעוניין לרכוש קמין ואלו העיקריים שבהם:
\\ מראה הקמין וסגנון העיצוב שלו
\\ תצורה- בנוי או עומד
\\ גודל והספק
\\ המחיר והתמורה למחיר
\\ וכמובן סוג הדלק אותו שורף הקמין .
בעמוד זה אתן תשובות לשאלות אלו
2. איך מראה הקמין והעיצוב שלו משפיע על הבחירה שלי?
ישנם לא מעט סוגי קמינים ולהם צורות רבות, לרוב הסיבה הראשית והעיקרית לבחירת קמין היא גודל הקמין וגודל החלל שאליו הקמין נכנס
ואמור לחמם אותו.
היות שבדרך כלל יש יחס ישיר בין גודל הקמין ליכולת שלו לחמם את החלל המיועד:
חשוב להבין שמוצר איכותי גם אם הוא קטן יותר מקמין מקביל, יחמם טוב יותר את החלל, היות שניצולת האנרגיה שלו גבוהה יותר [לדוגמא קמין
דרוזי לעומת קמין אירופאי באותו גודל].
בנושא עיצוב, ישנם הבדלים בנראות בין סוגי הקמינים, אך ההבדלים לא גדולים ולרוב שיקול זה מגיע לאחר שיקולי גודל והספק.
3. מה ההבדל בין קמין עץ בנוי או עומד?
ההבדל העיקרי בין שני סוגי הקמינים הוא מראה הקמין והארובה שלו והאווירה שהוא משרה על החלל,
היות שבקמין עץ בנוי, הן הקמין והן הארובה מוסתרים מן החלל שבהם הם מונחים, על ידי בניית קיר דקורטיבי למעט חזית הקמין,
יוצא שקמין זה משרה אווירה של אח בנוי ומתאים למי שמעוניין בהסתרה של רוב חלקי הקמין.
חשוב להבין, שהחום נפלט לרוב מן השמשה הקדמית, בגלל ששאר החלקים מוסתרים ולחום שנאגר משאר החלקים, יוצרים פתח עליון שממנו נפלט האויר החם לתוך הבית.
בקמין עץ עומד, ישנו מבחר גדול יותר של קמינים, אפשר למקמו בכל פינה בבית, אפילו במרכז החלל.
היות ששטח הפנים שלו ושל הארובה חשופים לחלל, החום נפלט לא רק מהשמשה הקדמית, אלא מכל הדפנות והארובה,
ברמת העיצוב, הקמין והארובה נגלים בחלל הבית והינו מגיע בשלל גדלים ועיצובים.
4. מה המשמעות לגודל והספק?
\\ נפח תא הבערה - החלק הפנימי של הקמין אליו מכניסים את העץ, ככל שהוא גדול יותר ואפשר להכניס יותר עץ, תופק יותר אנרגיה.
\\ שטח הפנים - שטח הפנים החיצוני של הקמין, המתחמם מתהליך הבערה ופולט חום מהברזל ממנו הוא עשוי, ככל ששטח הפנים גדול יותר כך
יותר חום נפלט ממנו.
\\ הספק - כמות האנרגיה המושקעת בהפיכת עץ לחום.
6. מה ההבדל בין קמין מפלדה לקמין מיציקה?
קמין מיציקה אחת יתחמם לאט יותר ויתקרר לאט יותר,
כך שגם לאחר שתהליך הבערה מסתיים, הקמין עדיין פולט חום, גם אם לא בוער בתוכו אש.
קמין מפלדה, מתחמם מהר יותר ומתקרר מהר יותר וכמו שאפשר להבין, כשהאש ניכבת בתוכו, הקמין יפסיק לפלוט חום במהירות גדולה יותר.
הבדל נוסף הוא במראה בין שני הקמינים, לעומת זאת המחיר משתנה לפי גודל וארץ ייצור.
5. אם כך, אז מתי קמין יחמם יותר?
קמין גדול יותר, לא בהכרח יחמם יותר טוב.
הנתון שיש לבדוק כדי להשוות בין שני קמינים הוא ההספק שלו, ככל שההספק גדול יותר הקמין יחמם יותר את החלל בו הוא נמצא
גם אם הוא קטן יותר במידותיו לעומת קמין מקביל אחר, בעל הספק נמוך יותר.
חשוב להבין מושג נוסף הנקרא 'זמן הבערה'.
בהנחה שמכניסים אותו בול עץ מאותו סוג עץ, לשני קמינים שונים, באחד בול העץ יבער זמן רב יותר מאשר בשני ולכן הנצילות שלו גבוהה יותר
והוא יוכל לחמם חלל לאורך זמן רב יותר מאשר מקבילו.
נתון זה מורכב מכמות החמצן ואטימות התנור וכמובן, גם כאן, ככל שקונים קמין איכותי יותר, מקבלים זמן בעירה טוב יותר.
ישנם סיבות נוספות מעבר להספק וזמן בעירה, כמו סוג הקמין, החומר ממנו הוא עשוי, סוג העץ שבוער בתוכו ועוד ועל כך בשאלות הבאות.
7. האם יקר יותר פירושו טוב יותר?
ככלל גם פה, כמו בלא מעט תחומים אחרים, יקר יותר פירושו טוב יותר.
אם לדוגמא נקח שתי משפחות שכנות, מאותו איזור ועם אותו גודל חלל של סלון הבית, כאשר משפחה אחת קונה קמין דרוזי ומשפחה שניה
קונה קמין הולנדי באותו גודל, אלו יהיו ההבדלים בינהם:
לקמין ההולנדי יהיה הספק גדול יותר ולכן יחמם את החלל בצורה טובה יותר [על אף שהם זהים בגודלם או אפילו שקמין ההולנדי קטן יותר].
הקמין הדרוזי הינו מפלדה לעומת הקמין ההולנדי שהינו מיציקה ולכן הוא ימשיך לחמם גם לאחר שהאש ניכבת.
במידה ונכניס את אותו סוג העץ לשני הקמינים, באחד הוא יבער למשך זמן יותר מהשני ולכן הדבר גם מתבטא בעלות הכספית של הזמנת העץ בכל חורף.
כמו כן, בקמין רגיל השמשה הקדמית מתלכלכת מהפיח ונדרשת פעולת נקיון כדי לנקותה, לעומת קמינים איכותיים יותר בהם הקמין עצמו, בתהליך
של ניתוב אויר והפיח בתוכו, משאיר את השמשה הקדמית נקייה גם לאחר שימוש בקמין.
8. האם יש הבדל בין סוגי העץ?
סוג הדלק אותו שורף הקמין, מגדיר במידה רבה את עלויות החימום ואת אופי וקלות תפעולו.
בישראל נמכרים קמינים המוסקים בדלקים : גז , עץ , פתיתי עץ('wood pellets) נפט, חשמל וביו אתנול [פחות מתייחסים לשניים האחרונים כי קמין החשמל אינו ממש קמין כי אין בו אש וקמין ביו אתנול אינו ממש אמצעי חימום והספקו נמוך].
בקמין עץ ישנה משמעות לסוג העץ אותו אנחנו מבעירים..
ישנם סוגי עץ דחוסים יותר מאחרים [אלון, אקליפטוס, זית] וככל שהעץ דחוס יותר, כך זמן הבעירה שלו ארוך יותר.
לרוב מומלץ להבדיל בין עץ לתהליך הדלקה [עץ פחות דחוס: כגון אורן וברוש] לבין עץ לבעירה כאשר הקמין כבר חם, עץ אשר בוער זמן רב יותר וכך נדרש מאיתנו לגשת ולהכניס חדש בתדירות נמוכה יותר.